ЕСЛИ КТО ЖЕНУ ИМЕЕТ, И ДЕТЕЙ, И БОГАТСТВО, И О ЖИТЕЙСКИХ ВЕЩАХ ПЕЧЕТСЯ – КАК МОЖЕТ УГОДИТЬ БОГУ И СОХРАНИТЬ ЗАПОВЕДИ?

Оригинал без искажений и дополнений на фото на старославянском.

Комментарий-транслитерация (для новичков в помощь, для ленивых во вред):
Вопрос:

Аще кто жену имы и чада и богатество, и о житиискых вещех пекыйся, како может угодити Богу и схранити Заповеди

Ответ:
Аще убо не быша угаждали Богу на вся роды, тации мужи рекуще, в миру и богатестве, и в женитве, и в сласти и в питании суще, то не како убо быша имели ответ, иже такиа вины винует в гресех своих, ныне же видим в Божественом Писании, вся съпроста сущаа, Божиа другы, в миру и в богатестве, и с чады Богу угождаша, рекуще Авраамлю и Иовову и Давидову чадь, и подобны им, благо бо есть богатество в нем же несть греха, да слышат убо Апостола к Тимофею пишуща о таковых и глаголюща, богатым в сем веце запрещаи несмыслити высоко, ни надеатися о богатьстве, не известии, но в Бога Живаго подающаго нам все с обилием в пищу, благодеати и богатети в делех добрых, убо Авраам, иже паче Бога почитаа, единочадаго требою полагаа, без милости емься хваляаше, и хлевину свою двери отверсты имеаше, на подятие гостем готоваася, не слышали продажь си имение и даждь нищим, тоже боле сего твориша, и Авраам и Иов и Самоил и Давид и инии мнози, в Новем Завете, яко же бе Петр и прочии Апостоли вспросит бо я убо, от всякого плод сущаа к Богу, любве к ближнему и о несхъранени Заповеди сих, и о всем еже кто неправдова, рече бо Господь любяи отца и матере паче Мене несть Мене достоин, иже ненавидит отца своего и матерь, и жены и чада, еще же и душю свою, не может Ми быти ученик, мнит ли ти ся убо и женатыим положено Евангельскаго послушаниа, черньци же и женатии, довлет бо оженившемуся на милость(?) не удержанное и похоть к жене, и съвокупление, прочее же всем равно суть уставлены, не без беды приступающим, небонъ(?) благовествуаи Христос Отча повелениа мирскым беседоваше, аще ли и где случилося Ему особь впрошену отвещати своим учеником, опослушаеши рекы, а еже вам глаголю всем глаголю, да не обленяися убо ты, иже еси на общее жены прежде варил, яко простор имы в мир одеатися, болши бо ти трудове, и блюдение требе есть, на спасение получение, акы посреде сетии, и власти отступных сил жити изволившу, и похоти греховныа пред очима имуща, и на похоти тех день и нощь прелща ему, всем чювством да веси убо, яко негоньзнеши(?) супостатнаго брани, ни на того победу приидеши, бес трудов мног иже суть о схранении Евангельских устав.

Слава Господу Исусу Христу!

P.S.: Дорогие читатели, читайте рукописи на фото на старославянском! Наша работа нужна лишь для того, чтобы помочь новичкам научиться читать оригинальные тексты на славянском. Научившись читать, у вас открывается доступ к первоисточникам – к Правде Божией! Вам теперь не нужно верить на слово всяким «лжеучителям», у вас появляется возможность самостоятельно изучать истинных учителей и труды Церкви Христовой! Мы же в своих комментариях (помогая вам прочитать) можем и навредить – мы можем ошибаться, не принимайте нашу жалкую писанину за Правду Божию!!!

Павел Новиков (читатель-редактор).