БОГ ПРИХОДИТ ИСКАТЬ ПЛОДА, И ЕСЛИ НАХОДИТ ТЕБЯ БЕСПЛОДНЫМ, ПОСЕЩИ ОТ ЖИТИА СЕГО ПОВЕЛЕВАЕТ. ТОЛКОВАНИЕ ПРИТЧИ О СМОКОВНИЦЕ. ЧАСТЬ 2.

Оригинал, Правду Божию см. на фото на старославянском.
Евангелие от Луки с толкованиями блаженного Феофилакта Болгарского, рукопись 1521г.

Комментарий транслитерация:
Фрагмент толкования:
По иному, смоковница есть в винограде, Божия Церкви. или в просте рещи, мир с ина сажден. прииде Бог ища плода, и аще обрящет бес плода, посещи от житиа сего повелевает. делатель же винограда молит пощадети. Кто же делатель винограду? Ангел Хранитель коеждо. или человек сам себе. кыиждо бо сам себе винограду делатель. многажды бо въ болезнех смертных, и в иныа беды впадше, ослаби Господи глаголем и сие лето, и покаемся.
А се убо еже окопати окрест, и осыпати гноем. окопаема убо и душа, егда перст житейских печалий оттрясет и легка бывает. гноем же та осыпается, бесчестным пребыванием и от всех попираемъ теплъ терпя. егда бо кто от славы, въ беславное житие повержет себе, спасения ради душа своея. гноем глаголется, осыпана душа къ плодоприношению. аще убо створим плод, аще ли же ни к тому не оставит нас въ винограде своем, но посечет от мира сего, да не упражняем места. грешных бо многолетие, видя кто вреждается и горим бывает, и тако обретается и тот грешный. и сам плода творя, и иного запиная плод могущ створити. аще ли же ни, посекается от жития и посечена его видевше, въ чювьство приходяще прелагаются, и плодствуют.

P.S.: Дорогие читатели, читайте полностью толкование на фото на старославянском! Наша работа нужна лишь для того, чтобы помочь вам читать оригинальные тексты. В своих комментариях мы можем ошибаться, не принимайте их за Правду Божию!!!

Полностью оригинал рукописи доступен для скачивания по ссылке https://drive.google.com/file/d/174yyoWzOv-cmzN87jCgNA5mF_vMFrcBT/view?usp=sharing

Слава Господу Исусу Христу!
Редактор группы.